söndag, mars 12, 2006

Jag älskar Radiogrammofoner!

Nostalgi? Vad säger detta ord om oss människor? Att vi krampaktigt håller oss fast vid dåtiden?
För egen del har intresset för gamla radioapparater och radiogrammofoner gett mig enormt mycket. Ibland känns det som att färdas i en tidsmaskin, som att återvända till det gamla torra och ibland kultur och ekonomiskt fattiga Sverige.
Känslan av att använda en otroligt fin och vacker trämöbel/radiogrammofon från tidigt 1950-tal är verkligen en sorts aha-upplevelse. Tekniskt var ofta dessa stora radiogrammofoner underverk. Helautomatiska grammofoner med möjlighet att ladda upp till tio grammofonskivor på, UKV (FM)-band med bra mottagning utan extern antenn och så vidare...
Ibland har jag funderingar på vilka sorters människor i Sverige som hade råd att köpa dessa underverk. 1950 hade en genomsnittlig manlig fabriksarbetare i Sverige 2,95 kronor i timmen, före skatt.
Om man då betänker att många radiogrammofoner kostade 2000-4000 kronor att köpa första hälften av 1950-talet, då får man verkligen en tankeställare...
Oavsett om man hade ett hög eller lågavlönat jobb på den tiden, hade man verkligen tid och ork till att lyssna på radio och grammofonskivor?
Människor i 50-talets Sverige hade ju både sexdagarsvecka och längre arbetsdagar, och en del hade väl riktigt tungt jobb också (och var slutkörda på kvällarna).
Själv tycker jag också att radiogrammofoner står för ett stycke Svensk och europeisk industriepok av klass. Både det elektriska som träarbetena var ju förenat med mycket handpåläggning.
Vissa svenska tillverkare, som Luxor och AGA, hade träskåp i mahogny som lackades och slipades/siklades upp till tio (10) gånger! Dessa radiogrammofoner är fortfarande efter mer än 50 år otroligt snygga!
Det mesta av dessa skåp och lådor till svenska tillverkare gjordes i Småland (Totebo, Bodafors och Virserum).
Skulle det ens vara möjligt idag att för hand lägga så mycket jobb på en radio eller TV? Hmmm... Visst kan väl dagens sofistikerade hemelektronik vara snygg och påkostad, men skall man idag ha lite mer än plastigt och trist serietillverkat teknikskrot får man verkligen öppna plånboken...
Eftersom jag bara ÄLSKAR radiogrammofoner (har just nu tio stycken hemma i huset), så vill jag visa vad jag menar med snygga vältillverkade och kvalitativa hemelektronikprodukter från svunnet tid...

Lite bilder på favoriterna - Philips FX804a från 1951-53 (med FM-band upp till 108Mhz och skivväxlare för tio grammofonskivor) samt Philips BX750 (från 1955):





Fantasin på 40-50-talet var stor också när det gällde design och utförande. Vissa modeller hade barskåp inbyggda. En del modeller hade rullbandspelare och andra (Luxor och Skantic) trådbandspelare (mer om trådspelare i kommande blogg).

Här är några länkar:

http://www.egrund.de/trfreiw3.html
http://www.50er-radios.de/tr-loewe.html
http://www.grammofoon.com/Kuba/kuba_komet.htm
http://www.grammofoon.com/Imperial/imperial_hawaii.htm
http://www.grammofoon.com/Brionvega/brionvega_rr126.htm
http://www.grammofoon.com/Admiral/admiral_8d15.htm
http://www.grammofoon.com/Zenith/zenith_12h090.htm

Det finns ganska mycket att titta på bland världens samlarsidor på internet. Jag kan sitta i timmar ibland och kolla sida upp och sida ner på roliga radiogrammofoner och radioapparater...

Nej, nu är det dags att göra lite med apparaterna igen - klockan går...