måndag, augusti 28, 2006

Storsamlare på Luxor - Möt Peter!

God eftermiddag alla samlarkollegor!

Det är måndag eftermiddag och en ny vecka har påbörjats...
Idag tänkte jag skriva lite om vårt besök i Jönköping i lördags. Ett väldigt intressant besök hos Luxorspecialisten Peter Andrén.
Wow, vad det första intrycket jag och min sambo uttryckte, när vi äntrade hans fina lokal i stan... Det första som möter en är samlingen av AGA filmprojektorer. Stora, ja, riktigt stora maskiner i manshöjd!
Sådan är tydligen Peter. Han samlar inte bara på ett område, utan hans intressen sträcker sig bortom allt teknik och film samt musik.
Peter känns rätt typisk i sin karaktär. 50+Man med teknisk utbildning i botten, och var med på det glada 60 och 70-talet när ungdomsmusiken och kulturen härjade som värst...
Peter köpte tydligen sin första begagnade Luxor trådspelare redan 1967 som 14-åring. Sedan dess har tydligen Luxor varit ett favoritmärke han älskar stort. Kärleken till Luxor i Motala har gjort honom snudd på manisk på Luxor samlarprylar.
Han och jag kubbades i fredags om en Luxortidning från mitten av 50-talet (Luxor Kontakt) på Tradera. Jag ville gärna ha denna med Yvonne Lombard på framsidan, men det ville Peter med. Så, kronorna flödade och han fick ytterligare en pryl till samlingen...

AGA filmprojektorer samlar han lite mer sparsamt jämfört med radio och grammofoner. Filmprojektorer är verkligen stora och maffiga. Peter har en lång bakgrund som biomaskinist bakom sig. Ett roligt extraknäck på kvällstid som gjort honom till en regelrätt filmälskare och samlare.
Jag och min kära sambo tyckte det var ett jättetrevligt möte med en sann entusiast!

Jag fick fotografera också! Synd bara att lokalen var lite mörk för en optimal fotodokumentation. Men, Peter hade verkligen roliga och snygga Luxormaskiner! Han hade tydligen 21 trådspelare...

Här kommer några bilder från Peter Andréns samlarvärld. Ni som vill se mer kan gå in på denna länk för fler bilder...

Väl mött!
Ganska maffiga de där filmprojektorerna från förr...!