söndag, maj 28, 2006

Rapport från Hultsfred...

Hej Sverige!
Det är natten mot söndag och jag är fortfarande uppe och studsar... Jag har nyss gjort en trevlig testkörning av en julklapp som legat sedan december.
I torsdags åkte vi till Tingsryd och fyndade. Jag blev uppringd av en man som höll på att städa ur ett hus han sålt. Han hade en del prylar som kom från hans bortgångna morbror. Denna morbror hade haft en reparationsrörelse i radiobranschen på 40-60-talet i Alvesta.
Resterna av denna morbrors prylar hade legat länge nu och borde köras bort...
c:a 150 nya radiorör från 1927-1962 samt en del nyttiga servicemanualer (över flertalet radios och radiogrammofoner jag har i samlingen), sortimentsskåp med allsköns elektroniska prylar mm. fanns till salu.
Det var ju inget att tveka på. Det var många användbara rör skulle det visa sig när jag väl kom hem med prylarna. Köpte även en Philips rullbandspelare samt en vevgrammofon av samma person.
För att återkomma till början av detta blogginlägg så använde jag ovannämnda vevgrammofon för att prova julklappen. Det är en gammal Sonora pickup med sladdar man kopplar in i en vanlig hederlig gammal elektrisk radio och monterar på vevgrammofonen istället för den vanliga ljuddosan.
Resultatet var häpnadsväckande! Suveränt ljud från denna pickup med bra diskant och grov fin bas! Lite annat än den skrapiga ljuddosan!
Här en bild på arrangemanget:

På tal om radiorör. Nu har jag fått möjlighet att testa vissa radiorör. En äldre bekant har en rörprovare som jag fått låna på "heltid". Ganska smidigt att kunna mäta upp rörets olika funktioner. Jag blev varse om att rör inte alltid är hela fast dom ligger i kartong och ser sprillans nya ut...
En bild på rörprovaren:

Idag har vi varit och tittat efter lite andra saker till nostalgirummet i källaren. Marie fick tag på ett otroligt snyggt tyg från 50-talet i nyskick (säkert oanvänt) som hon skall sy ett draperi av. Dessutom hittade jag äntligen en stringhylla från det glada 50-talet! Perfekt till lite radiolitteratur och annat att exponera på en snygg enkel hylla...
Nej, nu är klockan över 02 och mina ögon börjar säga ifrån. Måste vara pigg i morgon då programmet på aktiviteter är ganska fullt.
God natt och väl mött!