fredag, juni 30, 2006

Långt mellan radiobloggarna...

Go kväll alla goa glada människor i sommarvärmen! Nu sitter jag här igen och försöker göra en lägesrapport från mitt samlarnäste...
Dagarna går och det händer väl inte riktigt lika mycket som tidigare under våren. Sista tiden har jag mest njutigt av alla roliga prylar vi skaffat oss. Ganska skönt att gå ner i nostalgirummet och sätta på en skiva eller två på någon radiogrammofon och lägga sig i soffan och softa... Speciellt skönt är det om det är 28 grader varmt i resten av huset.
En och annan radio har väl ramlat in i samlingen, men är fortfarande för skitiga för att visas upp.
Jag känner mig ganska nöjd med fyra saker just nu. Först och främst över att radiogrammofonen på Maries "kontor" har fått sig en rejäl genomgång. Skalan har krånglat sedan jag köpte denna i höstas och den har inte fått den omfattande rengöringen som de flesta andra apparater har fått.
Jag rev ur chassit och grammofonen och gjorde rengöringen riktigt grundligt. Resultatet blev över förväntan. Denna radiogrammofon (Schaub Lorenz - Balalaika 1956) låter väldigt bra, med bra radiomottagning och framförallt riktigt bra ljud i skivväxlaren (både vinyl som stenkakor). Grammofonen är en Perpetuum-Ebner Rex-A med kristallpickup.
Här är några bilder på den lilla skönheten:
En annan radiogrammofon med skivväxlare som jag tragglat länge med är en Luxor 905W från 1942-44. Nu är den äntligen ihopskruvad och nerflyttad i nostalgirummet. Skivväxlaren måste fortfarande få en justering jag inte klarar av samt en av rören måste bytas (jag letar...).
Denna lilla Luxor med stenkake-växlare är väldigt blank och kromad! När jag hämtade denna utanför Kisa i vintras trodde jag aldrig att den skulle kunna bli så här fin... Men det gick!
Här är två bilder på Luxor 905W:


Långtidsprojektet "Nostalgirum" fortsätter sakta med säkert. Nu har jag äntligen hittat en till snygg 50-talslampa (den till vänster). Dessutom har jag funnit en stringhylla från det glada 50-talet som passar bra i storlek. Det fattas bara att fylla denna med passande litteratur (=svindyrt!)...


Till sist. Jag är väldigt glad över att jag fått fart på en Philips rullbandspelare från 1975. Lite nya remmar var allt som behövdes! Otroligt bra ljud i denna och framförallt roligt att lyssna till en del av rullbanden som jag fick med på köpet (inspelade på 70-talet).

Nu närmar sig klockan midnatt och det är dags att lägga sig. Det finns lite att göra så här på sommaren - utanför samlarvärlden... Väl mött!
PS. Glöm inte Radio och Telemässan i Olofström i slutet av juli. Läs mer på www.johansoldradios.se DS.