söndag, maj 28, 2006

Rapport från Hultsfred...

Hej Sverige!
Det är natten mot söndag och jag är fortfarande uppe och studsar... Jag har nyss gjort en trevlig testkörning av en julklapp som legat sedan december.
I torsdags åkte vi till Tingsryd och fyndade. Jag blev uppringd av en man som höll på att städa ur ett hus han sålt. Han hade en del prylar som kom från hans bortgångna morbror. Denna morbror hade haft en reparationsrörelse i radiobranschen på 40-60-talet i Alvesta.
Resterna av denna morbrors prylar hade legat länge nu och borde köras bort...
c:a 150 nya radiorör från 1927-1962 samt en del nyttiga servicemanualer (över flertalet radios och radiogrammofoner jag har i samlingen), sortimentsskåp med allsköns elektroniska prylar mm. fanns till salu.
Det var ju inget att tveka på. Det var många användbara rör skulle det visa sig när jag väl kom hem med prylarna. Köpte även en Philips rullbandspelare samt en vevgrammofon av samma person.
För att återkomma till början av detta blogginlägg så använde jag ovannämnda vevgrammofon för att prova julklappen. Det är en gammal Sonora pickup med sladdar man kopplar in i en vanlig hederlig gammal elektrisk radio och monterar på vevgrammofonen istället för den vanliga ljuddosan.
Resultatet var häpnadsväckande! Suveränt ljud från denna pickup med bra diskant och grov fin bas! Lite annat än den skrapiga ljuddosan!
Här en bild på arrangemanget:

På tal om radiorör. Nu har jag fått möjlighet att testa vissa radiorör. En äldre bekant har en rörprovare som jag fått låna på "heltid". Ganska smidigt att kunna mäta upp rörets olika funktioner. Jag blev varse om att rör inte alltid är hela fast dom ligger i kartong och ser sprillans nya ut...
En bild på rörprovaren:

Idag har vi varit och tittat efter lite andra saker till nostalgirummet i källaren. Marie fick tag på ett otroligt snyggt tyg från 50-talet i nyskick (säkert oanvänt) som hon skall sy ett draperi av. Dessutom hittade jag äntligen en stringhylla från det glada 50-talet! Perfekt till lite radiolitteratur och annat att exponera på en snygg enkel hylla...
Nej, nu är klockan över 02 och mina ögon börjar säga ifrån. Måste vara pigg i morgon då programmet på aktiviteter är ganska fullt.
God natt och väl mött!

måndag, maj 22, 2006

Tillbaka från tystnaden...

Äntligen kommer jag till skott för en bloggning här ikväll... Det har varit lite trögt sista veckorna med tid och inspiration.
Inspirationen till samlarprylarna avtar inte - never!
Jakten på intressanta prylar finns där hela tiden, men tyvärr känns det som om priserna stiger rejält på marknaden just nu...
Vissa samlare på t.ex. Tradera skall bara ha vissa saker - till vilket pris som helst...
Ser man att vissa personer lägger sig i en budgivning ger man upp direkt! En del samlare verkar har väldigt stora och obegränsade ekonomiska muskler som jag saknar - tyvärr...
På tyska Ebay är det än värre. Radioapparater från tyska Saba är eftertraktade. En del Saba-radioapparater från 50-60-talet går för riktigt orimliga summor. Jag pratar om 4000-12000 kronor för vissa modeller!!?
En storsamlare jag följt en tid köpte häromveckan en Telefunken rör-mikrofon från 40-talet för 40000:- (se mikrofon här).
Man känner sig lite fjuttig i jämförelse med sådana samlare, eller hur?
Nej, nu skall vi inte hänga läpp. Jag är faktiskt nöjd med det lilla jag hittar och vårdar.
Till det mest positiva just nu är att jag har fått bra kontakt med Holländska grammofon-sällskapet som driver hemsidan www.grammofoon.com (kanonsida).
Deras mission är att samla in uppgifter och bilder på alla grammofoner som tillverkats (även kombinationer med radio)... (ett hästjobb...)
Eftersom jag har en del grammofoner och framförallt radiogrammofoner, har jag börjat uppladdning av uppgifter och bilder på mina prylar.
Först ut att fotograferas och dokumenteras blev vår första radiogrammofon vi köpte i augusti 2005. Det är en AGA Lyx Orkester 2275 med skivväxlare, radio och Grundig rullbandspelare från 1952-53. Det är en gosig och snygg musikmöbel som känns speciell (förstfödd).
Grabbarna på grammofoon.com gjorde ett snyggt jobb med presentationen tycker jag.

Här är lite bilder på AGA:n


Vill du se den färdiga presentationen av ovanstående radio/band/grammofonen AGA Lyx Orkester 2275 från 1952-53 kan du titta in på den Holländska hemsidan:
http://www.grammofoon.com/Aga/aga_lyx.htm

Nu är det dags att avrunda - klockan närmar sig 22.00. Dagens sista välgärning får bli insättning av lite pengar till en säljare på Tradera för en Philips radiobroschyr jag köpt... Väl mött!

lördag, maj 13, 2006

Jag lever...

Happy weekend musiclovers!

Ville bara säga att jag lever! Det har annars verkat lite dött här på bloggen sista tiden.
Samlandet står inte stilla om ni tror det. Köpte en radio och två grammofoner häromdagen som tagit en hel del tid att tvätta/putsa upp.
Radion och grammofonen som jag fick liv i heter Schaub Lorentz 36W-3D respektive Elac PW6-SC.
Apparaterna har hört ihop sedan köpet 1955 och kommer från ett dödsbo i Vimmerby-trakten (som säljaren köpte för två år sedan).
Radion har fyra högtalare och FM. Låter väldigt bra och är skitsnygg (tycker jag)! Grammofonen fungerar väldigt den med. Automatisk skivväxlare för upp till 10 grammofonskivor och nål för både stenkakor som vinylskivor. Det står visserligen AGA på den, men det är en Elac tillverkad för AGA:s räkning. Jag har en likadan grammofon i en Grundig radiogrammofon nere i nostalgirummet. Den nya Elac:en har annars bättre ljud. Kanske nålen eller kristallpickupen är i ett bättre skick...
Alltid kul att köpa prylar som fungerar bra och låter underbart... Grammofoner är alltid kul att skruva med. Dom är ju tekniska underverk för sin tid, eller hur?
Lite bilder på de nya prylarna för veckan:

Nu är det dags att förbereda sig för dagens övningar. Maries pojk skall på studentbal och vi skall ut och fotografera lite. Väl mött!

tisdag, maj 09, 2006

Lite blandade händelser...

Hej och soliga vår/sommarhälsningar från Hultsfred!
Länge sedan man bloggade nu. Tiden har runnit iväg sedan sist.
Tänkte kortfattat skriva några rader om senaste veckan.
I lördags var vi bjudna på en 50-årsskiva i Nässjö. Skaplig bjudning med 144 personer på fest. För underhållningen stod radiomannen och ståuppkomikern Pontus Enhörning. Dessutom spelade Sveriges Jazzband hela kvällen!
De legendariska herrarna i Sveriges Jazzband var så bra som ryktet säger! Alla utom trummisen är ju idag 60+ och har spelat jazz sedan slutet av 1950-talet... Det bjöds på alla sorters jazz. Bebop, swing och så vidare - skitbra!
Tyvärr var ljudet där vi satt inte allt för upphetsande, men detta jazzband förgyllde verkligen kvällen. Vi ni ha ett coolt band till någon fest, boka Sveriges Jazzband!
Några taskiga bilder på jazzgossarna blev det:


En radioapparat har ramlat in i samlingen sedan förra veckan. En Siemens 767V bordsradio från slutet av 40-talet. Lite puts så blir nog denna snygg nog för nostalgirummet...
En snabb bild på Siemens-radion: